Lo dinar de festa de Mame Ninie...

 Lo dinar de festa de Mame Ninie

 

   Cal dire dins las annadas 50 los òmes travalhavan la vinha e lo campèstra tota la setmana e mai lo dessabte. Lo dimenge ara lo jorn per se repausar. Lo dinnar de Dimenge, èra la fèsta per tota la familha.

Mame Ninie èra una granda cosinièra. Començava de preparar tot aquò lo divendres. Cal pas que manca quicòm !

 

   Avant lo repas una maman fasiái manjar los dròllas, que partissiá jogar dins lo campèstre per montar de cabanas de «coboys e indiens».

 

   Pape Enric assetava al bot de la taula e lo granda mòstra de Mame Ninie podiái començar .Per la debuta macedònia de legumós de l'òrt de nos autres, cambajon de Lacauna copat espés «on est pas en espagne» e tanben de «radis ronds national» preparat per 12 «les 12 apotres» amb un tròç de burre e un gran de sal .

 

   Puèi un peis  «saumon, merlan ou loup» sauce « mousseline »

 

   Per la seguida « galantine » de nòstres galinas, seguit « du filet Pèrigueux » amb de pichòtas trufas rissoladas.

 

    Lo platèl de fromatges amb lo rei de tos lo Roquefort .

 

   Per lo dessèrt èra lo moment de sonar los dròllas per tastar lo « Saint Honoré, la religieuse ou les millefeuilles »

 

   Papeta Enric fasiái petar lo botelhon de Blanquette.Cal que lo tap assuca lo plafon a costat de la marca del batejan del pichòt e de la nòça de tanta Nicòla.

 

   Un vièlh Trancavel amb un sucar per las femna, de segur los grums a l'alcòl de còp èra de cerièras.Per la finala

 

                                     Amistats amics

 

  

 

 Le déjeuner de fête de grand-mère Denise

 

   Il faut dire que dans les années 50, les hommes travaillaient la vigne et les champs toute la semaine, même le samedi. Le dimanche c'était la fête pour toute la famille. Grand-mère Denise était une grande cuisinière. Elle commençait à préparer tout  le vendredi : il ne devait rien manquer !

 

   Avant le repas, une maman faisait manger les enfants, qui partaient ensuite jouer dans la campagne pour construire des cabanes de « cow-boys et d’indiens ».   

 

   Grand-père Henri prenait place en bout de table et là, le grand spectacle de Denise pouvait commencer.

 

    Pour débuter : macédoine de légumes de notre jardin. Jambon de Lacaune, coupé épais (on n’est pas en Espagne...) et radis Rond National préparés par 12 (les 12 apôtres), avec une noix de beurre à l’intérieur et un grain de gros sel.

 

    Puis apparaissait un magnifique poisson : saumon, merlan ou bar sauce mousseline.

 

   Ensuite à la galantine de nos poules succédait un filet Périgueux avec petites pommes de terre rissolées du jardin.

 

   Le plateau de fromages arrivait, avec le roi de tous, le Roquefort !

  

  Au dessert c’était le moment de faire venir les enfants, pour goûter « Saint-Honoré, religieuse ou millefeuilles »

 

   Grand-père Henri faisait alors «  péter » le bouchon de Blanquette qui devait marquer le plafond, à côté des traces du baptême du petit et de la noce de tante Nicole.

 

   Pour finir, un vieux Trincavel avec un sucre pour les femmes et bien sûr des grains de raisin à l’alcool.

 

              Amitiés les amis

 

Cronicas de L'Enric del Redondel